Onze jongens op Java

In de met een Tegel bekroonde documentaireserie ‘ Onze Jongens op Java’ interviewt journalist en historicus Coen Verbraak veertien Indië-veteranen over de periode net na het einde van de Japanse bezetting in augustus 1945.  Nederland wil zijn kolonie na de Tweede Wereldoorlog zo snel mogelijk weer gaan besturen. Maar daar denken Indonesiërs heel anders over. Twee dagen na de Japanse capitulatie roept Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit.

Het loopt uit tot een vier jaar durend conflict waarin Nederland 120.000 militairen naar het gebied stuurt om de opstand neer te slaan. Het wordt de grootste Nederlandse overzeese gevechtsoperatie ooit waarbij ruim honderdduizend Indonesiërs en meer zesduizend Nederlandse militairen de dood vinden. Het merendeel van de Indië-Veteranen zweeg zeventig jaar lang over wat ze mee maakten in Indië. Tegen Coen Verbraak vertelt een deel van hen alsnog, voor het eerst, hun verhaal.

De serie werd op 8 juni 2020 bekroond met de interview-Tegel, een van de belangrijkste journalistieke prijzen die in Nederland wordt uitgereikt

Onze Jongens op Java is een coproductie van BNNVARA en TVBV.

Presentatie

Coen Verbraak

actuele programma's