Praat Nederlands met Me

In ‘Praat Nederlands met Me’ proberen vier migranten de Nederlandse taal te leren. De één is op de vlucht voor de oorlog in zijn land en de ander is op zoek naar beter werk. Een ding hebben ze gemeen: ze willen alle vier, soms na jaren uitstellen, de Nederlandse taal beheersen. Bijvoorbeeld om beter werk te vinden of om contact te leggen met Nederlanders. Omdat het volgen van taallessen vaak niet genoeg is, worden ze voor het eerst geholpen door Nederlandse gezinnen, die hun gast een week lang zullen onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur door hen in huis te nemen.

Na het eerste bezoek volgt voor de 4 nieuwkomers eerst nog een intensieve taalcursus van een week en dan worden de rollen omgedraaid, en verlaten de gastgezinnen hun huizen om hun nieuwe vrienden nog beter te leren kennen. Ze maken kennis met de familie, eten en slapen samen, kijken op het werk of bezoeken de plek waar een asielzoeker zijn leven in Nederland begint: in een asielzoekerscentrum. De Nederlandse gezinnen ontdekken hoe het is om te immigreren naar Nederland en een nieuwe start te maken en waarom het zo lastig is om onze taal te leren. Ze proberen praktische handvatten aan te reiken om hun taal te verbeteren en zo hun dromen waar te maken.

'Praat Nederlands met Me' is een warme, verhelderende en vaak humoristische reis door de verbijsterende wereld van de Nederlandse taal waarin vier koppels, die aan het begin amper met elkaar kunnen communiceren, elkaar steeds beter leren begrijpen.

actuele programma’s